FOLLOW Aleeya's Touch!

Aleeya's Touch "Help me I need a MAKEOVER Competition SEASON 1

09 February 2010

SKINCARE PRODUCTS DAN BAHAYANYA MENANTI ANDA YANG MALAS!



me in RED KEBAYA with the flower girls dan kakak flower girls... ada diamond lagi tu kata kakak mira :P




jeng jeng jengg... SKINCARE PRODUCTS DAN BAHAYANYA MENANTI ANDA YANG MALAS...membaca LABEL! lol.. jangan marah haaa! nanti cepat tua and berkedut muka tu.. senyum sikit! :)



Tarikh itu bukan sebarang nombor. Ia memberi tahu kita tentang produk apa yang kita apply pada diri kita, apa yang kite makan dan masuk dalam badan kita. Mungkin kerana kita lalai untuk melihat tarikh luput sesuatu barang yang kita beli, ia akan mengundang bahaya kepada kita. sama juga macam kite pergi pasar nak beli ikan... FOR SURE korang tgk mata ikan tu merah ke tak kan? kalau merah tu maknanye ikan tu dah lama.. tak fresh lagi.. so pegi cari ikan lain yang masih fresh.. baru laaa sedap makan... tekak kita bole bezakan makanan yang basi dengan yang tak basi.. TETAPI KULIT KITA? 

untuk mereka yang berkulit sensitif, amatlah penting untuk anda membaca apa isi kandungan produk yang anda beli. manalah tau kalau-kalau anda allergic kepada nuts(contoh)? karang tak pasal-pasal je kite mencari pasal nak kene pi hospital kan? so sama lah juga untuk anda melihat tarikh pengilangan produk yang ingin anda beli tu. selalunya tarikh pengilangan nih di tulis dalam bentuk MFG.  CONTOHNYE... 


MFG atau Manufacturing date of the product is 28 MAY 2009.




Haaa... yang ni lotion NIVEA ok... MFG dia 12 MAY 2009

OK... lepas kite tengok MFG date of the product, apa lagi kite perlu tahu? ada sesetgh orang dia suka mengumpul barang cosmetics dan skincare dalam masa yang lama... dan tidak mengunakannya dalam masa yang ditetapkan. contohnyerr...



nampak tak logo yang ada tulis 12M tu.??? apa  12M tu ekk? tunggu jap kite tengok lagi contoh..


ehh APASAL tadi 12M jenama GARNIER GAK... yang ni plak 6M... apa bende ni?



24M ?



36M pulak?

by this time kurang sure dah bole agak kan? apa M tu stands for? dia stands for MONTH!

MAKNANYA disni.... selepas dari tarikh pengilangan (MFG) tu... sesuatu produk akan bertahan selama maksimum 5 tahun ataupun 3thn on shelf daripada MFG date.

logo di atas ini mengambarkan setelah sesuatu produc telah dibuka, ia bole digunakan dalam masa yang berkenaan iaitu seperti apa yang tertera dilogo barang anda , 12M bermakna 12 bulan, 24M bermakna 2 tahun atau 24 bulan dan seterusnya. 

Jika anda membukanya dan membiarkan produk anda tidak berguna selama lebih dari sebulan dua atau lebih, hendaklah kamu menghidu dan melihat peruhan daripada segi color or texture produk itu. ini dikhuatiri produk itu rosak.. sooo sebelum korang beli and simpan barangt tu lama-lama.. adalah baik kamu guna dalam masa yang ditetapkan.



nampak tak logo tangan dan buku tu?
itu bermakna anada perlu refer to the booklet inside the package for more info on the product :)

dan lagi.. berkenaan dengan logo 



nampak tak triangle yang ada arrow dan dalam dia ada NO 2? itu bermaksud, the types of plastic used for this packaging. plastic no 2! HUHU dan yang hitam dengan arrow ying yang tu macam biasa laa RECYCLING LOGO!

so hari ini kite telah belaja untuk membaca label produk!

tetapi korang jangan lupa. tak semua barang sama tarikh luput or tarikh after opening dia tu. ada sesetengah produk contohnye maskara, tak da period after opening punye logo. sebab logo ni tak semestinye perlu diletak oleh pengusaha. tetapi logo itu penting kepada kite.


EYE-CREAMS, AND BABY PRODUK selalunya perlu digunakan 6 BULAN selepas dibuka. 

MASKARA hendaklah ditukar setiap 3 BULAN selepas dibuka

LIPSTIK, AND SKINCARE selalunye bertahan setahun selepas dibuka

manakalah POWDER DAN BLUSH, bole bertahun selama 2TAHUN.. contoh 
nampak tak 24M tu? OK.. yang ni MAC punye pwder bronzer... last up to 2 years ok.. paham murid2?


now mari kite berkongsi macam mana nak jaga our skincare produk ok?



SKINCARE TIPS!


1. JANGAN letak semua skincare produk anda di dalam bilik air! kenapa? sebab dalam bilik air terlalu humid udaranya dan temperature untuk meletak skincare produck adalah sangat tidak bagus.


2. JANGAN letak skincare product anda di tempat yang terlalu EXTREME sejuk, panas atau merubah dari tempat terlalu sejuk kepada terlalu panas. Anda dinasihatkan untuk meletak skincare produk anda di tempat yang cool and dry place :)


3. GUNAKAN sterile disposable plastic spatulas or swabs dan bukan jari anda apabila hendak mengunakan krim didalam jar. ini bagi mengelakan bakteria dari tangan anda merebak ke dalam krim anda.


4. TUTUP kesemua jars anda tightly dan buang atau lap krim yang berlebihan disisi jars itu setiap kali selepas menguna.


5. GUNA produl skincare anda dalam "PERIOD OF OPENING" ie 12M, 6M, 24M dan tidak melebihi tarikh tersebut


6. BACA LABEL pada botol atau kotak produk anda sebelum membeli, dan elakan daripada membeli barang yang sudah EXPIRED!




oh kalau korang nak info lanjut pasal barang kosmetiks korang ke, skincare ke apa ke (produk anda yang tak ada MFG OR LABEL) sila lawati website ini... CLICK SINI! ... KNOWN AS A DATE CALCULATOR WEBSITE FOR COSMETICS!

7 comments:

iza_fiza said...

waaa, aleeya. thanks 4 da info. baru i tau. b4 this just tngk manufacturing date je. pas 2 thn, buang....

Fiona Jalaluddin said...

good info! thx :)

Aleeya Zailan said...

iza & fiona: sorry lambat reply... hehehe... kite share2 info lagi nnt k~

bAEk said...

wah.... baru tau psl date2 tue...
gud info babe...
i want more...
hehehheh

Aleeya Zailan said...

Thx Baek! :)

Anonymous said...

tq so much for this info! i love u!!!!

Dayana Nasir said...

wow...memang info baru ni. thanx :)