FOLLOW Aleeya's Touch!

Aleeya's Touch "Help me I need a MAKEOVER Competition SEASON 1

13 May 2010

Tips dan Petua untuk Bakal Pengantin Baru/ Tunang dan mereka yang nak jaga kulit!

Dalam bulan LIMA dan ENAM ni banyak orang nak kawen lah... nak tunang lahh... sebab masa tu kan masa budak-budak cuti sekolah kan? ada yang bertunang je dulu bulan ni, lepas tu kawen hujung tahun ni (FAMOUS BULAN KAHWIN 11 &12) 

So untuk blog post kali ini Aleeya nak story mory sikit pasal petua-petua dan tips yang kire KEJAM jugak lahh tetapi baik untuk anda semua :) kalau korang semua sayang diri korang dan suami korang.. marilah amalkan tips dan petua yang berguna nih... 
Untuk mereka yang dah kawen tu... dah ada anak cucu pon bole amal kan jugak kalau mahu... ini petua dan tips aleeya sendiri experience dan buat ok... memang jalan..... ok mari kite sama-sama pelajari macam mana.....

TIPS dan PETUA untuk kulit HALUS MULUS buat BAKAL PENGANTIN :)


1. Elakkan meminum minuman keras, manis, dan kaler-kaler macam air sirap, air gas/soda, air isotonic dan air kopi! sangat pantang juga pada REDBULL (INGATAN KEPADA STUDENs)

JANGAN MINUM AIR SEJUK!

2. Amalkan meminum AIR SUAM, MINERAL or SPRING WATER 8 GELAS SEHARI ATAU BELI JE X2 1.5L air botol tu.. habis kan utk sehari :)TAPI INGAT.. AIR SUAM JE OR ROOM TEMPRETATURE. bukan AIR SEJUK OK!

KENAPA? SEBABNYE IALAH... supaya kite mencuci toksin2 dalam badan yang kotor-kotor tu. Untuk tahu jalan ke tak tips dan petua nih... setiap kali kite buang air kecil... sila perhatikan kaler dia kuning pekat ke, kuning cair ke, putih bersih suci murni ke atau tidak.... KALAU AIR kencing tu kaler dia sudah beransur putih bersih... maknanya dalam badan kite dah bersih... tapi ingat yer.. jangan bila nampak air kencing dah putih je dan bole start minum air manis2 tu semua balik.. jangan! ini ialah cari untuk kite singkirkan segala toksik yang ada dalam badan dan buat kulit kite bersih dan segar dan supple.

3. JANGAN MINUM AIR 1-2 JAM SEBELUM TIDUR ATAU DIANTARA TIDUR (bangun tengah malam dan minum air)
KENAPA? SEBABNYE IALAH.... supaya dekat bawah mata kite tu tak de kantung mata yang mcm gambar bawah nih...


haa korang mesti tak nak kan? tapi kalau dah sejak azali dah ada macam tu.. x dapek den nak nolong ehh :P

4. JANGAN makan makanan PEDAS!

5. JANGAN makan makanan BEREMPAH!

KENAPA? SEBABNYE IALAH.... supaya bawah mata kite tidak HITAM! orang mat saleh kata DARK UNDER EYES tu.... bila bawah mata kite hitam... kite selalu pikir yang bende tu berkait rapat dengan tidak cukupnye tidur dan rehat... itu memang salah satu daripada punyenya juga,,, tetapi MAKANAN JUGA MEMPUNYAI PENGARUH YANG SANGAT HEBAT JUGAK TAU!

kalau korang semua tak percaya... korang cuba bandingkan 
ORANG MELAYU (suka makan pedas - bawah mata ada laa hitam sket2 pada sesetgh org)

ORANG CINA (kulit putih sbb x mkn makan berempah dan bawah mata pon kadang2 ada eyebag dan sewaktu dgnnya)

ORANG INDIA (SUKA MAKAN PEDAS DAN BEREMPAH - MAJORITY BANGSA INDIA mempunyai bawah mata yang gelap... tidak dinafikan itu juga sebahagian daripada genetik kite :) ) ... jangan marah yer kaum2 sekalian.. ini hanya untuk example ajer...

CONTOH bawah mata gelap ....





6. Amalkan pemakaian MOISTURIZER DGN SPF15 KEATAS. KALAU BOLE SUNBLOCK PON BAGUS JUGAK PAKAI SEKALI :)

KENAPA? SEBABNYE IALAH.... supaya.. bila hari persandingan or hari nikah nanti... bila muka kita dimekupkan... ia akan nampak FLAWLESS DAN SELEMBUT SUTERA DAN GEBU. jangan biarkan kulit kita kering ok? kerana ini akan menyukarkan mak andam untuk mengCOVER cacat cela di muka dan ada kulit terkopek2 euwhhhh tak lawa ok! tak nampak kulit licin.. orang lelaki suka pompuan kulit licin paham tak?

7. PAKAI BABY POWDER SELEPAS APPLY MOISTURIZER!
KENAPA? SEBABNYE IALAH.... supaya segala bakteria dan habuk-habuk kotor yang ada dalam udara yang tak mampu kite lihat tidak melekat pada permukaan kulit yang bole menyebabkan JERAWAT! Dengan adanya BEDAK BABY POWDER ITU, kulit kita telah di cover oleh bedak dan segala bakteria atau habuk-habuk kotor itu tak mampu melekat ke permukaan kulit. paham tak? bole bayangkan tak bila kulit kite berminyak, senang bende nak melekat, tetapi bila kulit kite tak berminyak, susah bende nak melekat... so itu saja teknik utk bebas dari jerawat!

8. JANGAN PAKAI FOUNDATION OR COMPACT POWDER kalau bole MAKSIMUM 3 bulan sebelum majlis.

KENAPA? SEBABNYE IALAH.... supaya kulit kite bersih.... takde terclog semua pores tu dengan foundation yang hanya mencantikkan kulit sekejap ajer.. tapi merosakkan kulit muka kite selama-lamanya.... bila kite pakai foundation, kulit muka susah nak bernafas dan tak semestinya korang basuh muka tiap-tiap hari tu dah betul-betul bersih! kalau betul-betul bersih.. sure muka korang tak de jerawat or jeragat! kalau muka korang ada tu sumer... maknanya tak bersih laa korang cuci tu... 

dengan bantuan tidak memakai foundation or compact powder selama 3bulan atau paling malas sekali sebulan lah kan... setiap hari yang kite tak pakai foundation tu, kulit kite akan bertambah bersih hari demi hari.... 

well mula-mula memang laa susah nak hidup tanpa foundation kan... tetapi kalau nak cantik... pandai-pandai la anda sacrifice yer...

9. PAKAI SCRUB MUKA DAN MASK MUKA 2 KALI SEMINGGU! KALAU RAJIN 3 KALI SEMINGGU!

KENAPA? SEBABNYE IALAH..... especially lepas kite pakai foundation ngan compact powder kan... mesti nak kene pakai scrub dan mask.. kalau tak memang lahh korang nih mengundang jerawat batu dimuka korang... pastu tak payah laa susah payah nak cari ubat itu ini nak ubatkan dia.... berhenti je pakai foundation!

SCRUB MUKA yang Aleeya selalu amalkan dan guna ialah ROTURUA THERMAL MUD FACE SCRUB! ia memang lahh natural ok.... bende alah ni from NEW ZEALAND.. tapi skang tak de stock so jangan tanya.... KORANG bole jugak pakai ST.IVES APPRICOT SCRUB.... bagus jugak!



PASTU MASK MUKA JANGAN LUPA EKK.... ITU PENTING OK! untuk MASK MUKA NIH... Aleeya memang tak pakai MASK brand-brand yang lain sebab tak sesuai untuk muka.. dah bermacam produck dan brand kite guna.. dari mahal sampai lah ke murah... semua tak jadi.. cakap je lah brand apa.. LANCOME? DIOR? DE'CLEOR? DERMALOGICA? APA ntah lagi... sume tak jalan... tak sebagus ROTURUA THERMAL MUD SPA FACE MASK! ini memang terbaik! korang semua sedia maklum laa... NEW ZEALAND MEMANG GLAMER ABIS PASAL ROTURUA THERMAL MUD DIA TU... 

masa Aleeya kat NZ dulu, kami kawan-kawan kalau ada masalah kulit seperti jerawat jer.. mesti akan pergi ROTURUA (nama tempat) UNTUK PERGI BERENDAM AIR PANAS DIA TU... pastu balik jer.. KAWW KAWWW KULIT GLOWING GILER OK! MESTI KAWAN-KAWAN LAIN AKAN TEGUR SAMAADA KITEORG CUKUP REST KE ATAU HAPPY KE ATAU APA SAMPAI KULIT BERSERI-SERI?

OK YANG MASK NI ADA STOCK.. TAPI 2 PACKET PUNYE....  SAPA NAK BOLE EMAIL Aleeya SEKARANG!

JAWAPAN DIA MUDAH JE.. PEGI LAH ROTURUA DAN BERENDAM... kalau tak pon... pakai lah barang dia.. memang terbaik!

 Ini dekat ROTURUA POLYNESIAN SPA!

ini mandi MUD OK! Kalau korang pegi NZ.. sila pegi semua tempat ni bagi kulit cantik! MUD BATH WEBSITE!

10. SELALU SCRUB BADAN DENGAN EXFOLIATING BODY SPONGE NIH... AT LEAST 3BLN SEBELUM MAJLIS...

KENAPA? SEBABNYE IALAH....supaya... daki-daki dekat badan keluar... dan kulit akan jadi lagi soft and supple! kalau tak percaya buat lah!

ini gambar2 contohnye.. korang bole pegi beli kat guardian ke watson ke...yang kasar pakai sabut kelapa tu lg best!



sponge biasa-biasa macam kat bawah nih tak payah la pakai... buang duit dan buang masa jer! 

11. PAKAI LOTION BADAN YANG ADA +VITAMIN E! AT LEAST 3BLN SEBELUM MAJLIS!


KENAPA? SEBABNYE IALAH.... supaya... kulit korang yang dah nak pulih daripada segala scrub dan mask dan air suam tu tadi... menajadi lembut bagaikan sutera! INGAT... SAPU SATU BADAN.. BUKAN SETAKAT KAT TANGAN N KAKI SIKIT-SIKIT JER OK!

KALAU korang ni jenis yang DUDUK DALAM AIR-COND, bole laaa APPLY BABY OIL WITH VITAMIN E pada satu badan dulu sebelum apply lotion... TETAPI PEMAKAIAN LOTION JUGA ADA CARA OK! CARANYA IALAH MESTI KENE PAKAI STRAIGHT SELEPAS MANDI! LEPAS LAP-LAP BADAN TU TERUS APPLY... supaya... baby oil dan lotion tu mudah meresap ke dalam kulit berbanding kulit kering yang dah lama tak mandi :P

TETAPI.... KALAU KORANG JENIS YANG TAK DUDUK KAT BAWAH AIR-COND, lupakan sahaja hasrat nak pakai baby oil tu.. sebab.. nanti orang sekelining tu GELI-GELIMAN PULAK NAK PEGANG korang... sebab kulit berminyak sangat.. esp bila berpeluh kan.. euwwhh....  SO KESIMPULAN NYA... KORANG PAKAI SAJE LAH LOTION YANG ADA EXTRA VITAMIN E ok? itu saje..




OK... LOTION-LOTION DAN BABY OIL DIATAS ADALAH APA YANG Aleeya currently guna.... memang BAGUS! SOO KORANG BOLE LAA PIKIR-PIKIRKAN YER...


SELAMAT MENCUBA KORANG!





OK SAJE NAK GATAL LETAK PIC KAWEN! NI MEKUP I SENDIRI BUAT OK! SUAMI I PON I MEKUP SEKALI! LOL.... SOO SESIAPA YANG DAH NAK KAWEN TU.. BOLE CONTACT I! BUHBYEEE!

20 comments:

nrlhdallddn said...

wooowww thanx aleeya's! tips yg sangat berguna..hehehe

adi said...

yup..tips yg cantik cam orgnye jgak..ehem2..leeya tlg la cr sorang yg ada kulit cantik n gebu cam ko..ahahahah

Aleeya Zailan said...

pandai laa ko eekk adi... aku report sama tunang ko nnt baru tau! ahahahaa..... suh tunang ko amalkan petua ni before nak majlis... ohh perlu start dr skang.... nnt kalau ko sentuh je bini ko.... sure ko kata... " pergh lembutnyee!" hahaha

itu ayat suami aku dulu! tamak kaki pon lembut ok! jangan nnt kaki ko n bini tergesel.. rasa kasar giler! malu jek... cepattt

Aleeya Zailan said...

opppsss bukan *tamak... tapi *tapak! lol

Rizha. said...

teringin nak pegi tmpt yg kak leeya ckp tue.
huhu.
nak kulit lawa gakk !
btw, segala input dan info sgt berguna. :D

Aleeya Zailan said...

nrl: thx :)

rizha: terigin nak pegi? pegi laahh. bestt!!! akak dulu setiap kali before balik msia mesti pegi situ utk berendam! balik msia sure kulit flawless giler! terang benderang! seyess x tipoo... tgk gambo kawen tu.. tu 3mggu lepas sampai kat msia... masih geboo lagi! ecewahh puji diri sendri le pulok kan! heehhee

Rizha. said...

woahh !
gebu gebu !
kulit kak leeya pon dh gebu !
ada duit nanti, nak pergi lahh!
wahh~
siap berangan sekali.
nak kulit gebu gak, tambah2 dh nak kawen nanti !
haha.
mcm lmbt ag je. :P

Aleeya Zailan said...

ececeehhh.. bila nak kawen nih? jangan lupa jemput akak tauu!!!~ x jemput siap rizha! hahaha

akak memang dah terlampaau geboo segeboo gebooonye skang nih.. isk3.. hehe

apa susah.. kalau nak kawen nnt ajak hubby pi honeymooon kat NZ! CEWWAAHH!~ hehehe

itisrajah said...

hai kak leeya.
i'm very new here in your blog.
well, what a nice blog you have.
nak tanye sikit la.
kalau nak hilangkan lebam bawah mata dan biar mata nampak lebih fresh how eh?
tuh sje for now.
love to know more tips from you.
=)
thank you!

Aleeya Zailan said...

itisrajah: macam yg dikata di atas tu lah... jaga pemakanan... slowly nanti dia hilang lah...

or petua biasa kite dengar tu yang mengunakan uncang teh yang telah diguna, dan lekapkan kat mata selama beberapa minit..

or u can buy eye gel yg color biru tu.. ada dijual di watson or guardian.... sooo bila baru bangun tido, before mandi, bole laa pakai dulu dekat mata...

so nampak fresh sikit :)

Mashii said...

tq kak leeya...air 2x 1.5 tu kite tak boleh la kak...sebab 'filter' dari kecik tak berapa mantop..lepas minum jer terus nak wee wee..tapi akan cuba dari sekarang...macam mana pulak jerawat bawah lapisan kulit???ahahaha..mesti kak leya cakap..ko tanye dokter sendiri la dik..takpa la..yang ni pun dah sangat berguna..tq kak leeya..

Aleeya Zailan said...

mashi: memang laa gitu.... itu laaa ubat dia!


masa kite wee weeee tu lahh semua toksin tu kuar! masa tu lah air tu cuci dlm badan kite cik mashi sayang :P

kalau x kuar wee weee.. tp badan makin bloated tu maknanye air tu stuck kat dlm badan buat kite gemok!

hehhehehe


tapi kalau x bole jgn pakse ekk...

lalarockin said...

hye kak Aleeya Zailan like all your TIPS la i will try to do it ! Whee~
hehe..tips2 tuh mmg sgt berguna la.. sy cube praktiks kan dari skg masih belum terlambat kan akak ? hehe..
Masalah yg sy alami masalah gelap bwh mata n pimple euww.. menci2 sgt!Nk kulit gebu mcm akak~
hehe.. Nty nk kawen leh invite akak jadi make up wed kite hehe :)
Triple like~
<3

lalarockin said...

hye kak Aleeya Zailan like all your TIPS la i will try to do it ! Whee~
hehe..tips2 tuh mmg sgt berguna la.. sy cube praktiks kan dari skg masih belum terlambat kan akak ? hehe..
Masalah yg sy alami masalah gelap bwh mata n pimple euww.. menci2 sgt!Nk kulit gebu mcm akak~
hehe.. Nty nk kawen leh invite akak jadi make up wed kite hehe :)
Triple like~
<3

Shue Gomez said...

akak aleeya ~ :)
suke tgk akak ~ :)

mOoN said...

nice tips dear...akan apply start from now.. :) thanks sharing...

Aleeya Zailan said...

lalarockin: tenkiu for ur kind compliments .. malu sudey... hehe

gelap bawah mata tu bole guna cara petua letak hirisan timin, tomato or tea bag.

kalau nak ikut cara modern bole laa guna any product utk hilangkan hitam bawah mata yg sesuai dgn kulit u.. mcm i guna garnier kaler kuning tu jer :)

selain cukup tdo.. minum air masak juga penting yer :)

shue: thx shue!

shilla said...

Hi, nak tnya Face Mask tu ada lg ke..? how much.?

Aleeya Zailan said...

ada lagi! 2 packet rm45

now ada disc sempena ramadhan rm35!~

Anonymous said...

Hai Kak, kalau nak beli ROTURUA THERMAL MUD SPA FACE MASK cam ne? Cara pembayaran? Email sy mursyi_87@yahoo.com. Thanks!