FOLLOW Aleeya's Touch!

Aleeya's Touch "Help me I need a MAKEOVER Competition SEASON 1

31 May 2010

FOUNDATION apa yang best in market sekarang yer? nak cover cela-cela dimuka?



INI YANG NAK MARAH NIH..... korang tak baca blog Aleeya ke?ish3..... kan dah kata sebelum bersusah payah nak cari THE BEST EVER FOUNDATION  untuk tutup cela-cela, jerawat batu, dan segala jerawat jeragat tu, korang MESTILAH JAGA KECANTIKAN DAN KEBERSIHAN KULIT DULU!

gelinyerr!!~~ eeiii~

Lepas kulit dan cantik halus mulus macam baby (kalau lah dapat) baru lah pikir nak mekup macam mana....


Kalau dah kulit rosak berjerawat dan berjeragat, pastu korang TAMPAL dengan FOUNDATION lagi TIAP-TIAP HARI..... LAGI LAH MENAMBAHKAN JERAWAT LAGI DAN MEROSAKKAN KAN KULIT.... korang bukan memperbaiki kulit setiap hari bila tampal FOUNDATION, tapi merosakkan kulit tau tak?

 kalau pakai foundation pastu mekup tebal-tebal.. tapi kulit x lawo macam Aleeya buat apa? (ecewah berlagak pulak!) hehehee berangan jerkk...

So adalah lebih baik korang bertaubat dulu... pergi BELI FACIAL WIPES dulu! lepas tu baru lah korang bole bercakap cerita bagai... 

kenapa kene beli FACIAL WIPES? sebab bila dah tampal FOUNDATION tebal-tebal tu.. kalau korang terus basuh muka dengan facial cleanser atau sabun cuci muka korang yang apa2 lah... bukannye dia dapat keluarkan 100%  FOUNDATION kat muka korang masa tu... PALING BANYAK PON I RASA-RASA LAH... ADALAH 50-60% JER FOUNDATION YANG KORANG CUCI.... selebih tu MELEKAT LAGI KAT MUKA! .. pastu korang pon tido.. pastu esok jerawat naik! jerawat batu pulak tu! pastu korang TAMPAL LAGI FOUNDATION.... TAMBAH laa lagi rosak muka... ntah bila muka korang nak bersih pon tak tau kalau selamanya macam itu

 kalau korang rajin basuh muka bersih-bersih tak pe lah.. baru kulit cantik macam Aleeya! hahaha



Itu cukop baik kalau ada yang cuci muka dengan  pembersih muka, kalau pakai Foundation TAPI cuci muka biasa-biasa je? apa cerita? jahanam tau!

So now.... korang pegi beli FACIAL WIPES (i recomend pakai "SIMPLE FACIAL WIPES" kaler hijau... atau kalau kulit korang jenis berminyak.. pakai yg kaler biru) 

Aleeya pakai facial wipes ni lepas pakai foundation atau nak hilang kan mekup sebelum basuh muka guna pencuci muka!


kalau kulit korang jenis berminyak... sila guna yang kaler biru ni ok!


lepas tu baru basuh muka dengan sabun pencuci muka pilihan korang... dan lepas tu baru lah pakai toner dan seterusnya moisturizer!

VITAMIN JANGAN LUPA MAKAN EK? KALAU TAK TAU APA VITAMIN NAK KENE MAKAN... PI BACA BLOG Aleeya yang nih kenapa kene makan vitamin dan yang nih sambungan kenapa kene makan vitamin


OH BTW, korang kalau rajin, lepas pakai foundation tu rajin-rajinkan lah tangan tu nak scrub muka dan pakai mask yer!

cara-cara nak buat face spa nanti Aleeya akan ajar!
senang je nak jaga kulit dari rumah! tak payah pegi buat facial kat luar dan bayar mahal-mahal...

OH KALAU KORANG PULAK YANG KULIT DAH CANTIK.. BOLE LAA TRY GUNA FOUNDATION ALMAY YANG I JUAL... DIA PRODUK USA.. TENGOK SINI HISTROY DIA KALAU RAJIN... Almay and its HISTORY! (KAJI SEJARAH)

GAMBAR2 MAKEOVER YANG I MEKUP TU SEMUA GUNA ALMAY LAH... FOUNDATION DAN EYESHADOW BASE + CONCEALER...

NAK ORDER CALL ALEEYA YER.. Stock terhad!

ini Almay eyeshadow bse + concealer yang i guna untuk mekup mata model-model tu.. supaya tahan lama dan kaler eyeshadow jadi menarik dan tertarik... tak caya pi tengok mata model-model ku itu!

oh foundation tu terlindung pulak! ini je gambo yg Aleeya ada nak tunjuk korang... foundation tu laa yg Alleya guna masa mekup model-model makeover tu! bagus gituu!!

10 comments:

Mashii said...

kulit muka kite berjerawat la kak leeya..bukan tak rajin nak cuci muka..isk216...


ok2..lepas ni i bertaubat dulu..nanti klu dah ok baru pikir..lawak la akak nih!!
p/s:terus g watson nak bli facial wipes tu..ehee..

Aleeya Zailan said...

hahahaa... taubat-taubatt!!! bagus untuk kesihatan muka dan kulit! lol...

kalau basuh dengan betul.. dan masih ada jerawat... mashi cuba tgk corak pemakanan seharian mashi tu.. jgn makan makanan yang berminyak dan pedas... itu senang naik jerawat...

lepas tu kadang kalau org yg x pakai tudung.. slalu pakai hair gel etc kat rambut lepas tu x basuh rambut and terus tdo pon bole buat muka berjerawat...

stress mcm biasalah mmg punca jerawat...

tapi kalau jerawat tu teruk sangat... akak suggest mashi makan ubat contraceptive pills ata org panggil family plannning pills tu... ubat tu akan stabilkan hormon dalam badan kite... soo membantu laah mencegah jerawat....

ubat family planning tu tak semestinye org dah kawen je bole mkn.. belum kawen pon bole makan.. dia untuk membetulkan hormon kite yang kelam kabut tu... :)

pi consult doctor.. kalau nak beli kat kaunter pon bole jugakk. nama dia dianette atau pon yasmin...

Rizha. said...

tertanya2 lak selama nie cuci muka btol2 ke x. huhuhu.

ada lagi tips?
tulis kak leeya tulis !
huhu.

mcm2 woo kak leeya taw !
best best !
kongsi kt kitorg ag kak leeya.
:D

Aleeya Zailan said...

rizha: tau sikit-sikit je lorr.... dia nak tulis ni kene ikut mood kot? hahahaa....

hazirah ahmad said...

akak , foundation tu bpe ? kulit sy ni xde la jerawat kalau ade pon 1 2 je . cuma ade eye bag nie je . and nak ptihkan klit nie . nk try la foundation 2.

farah said...

1st time tgk blog sis ni..mcm menarik jer bila baca tips kecantikan utk dikongsi rmai gadis luar sna yg aktif...klu ade tips petua lg,btau la k..smoga sis success slalu.. <3

Anonymous said...

kak aleeya,
brp faundation almay tu sblm ni pakai kryolan x best la kulit jadi kering dan muka nek jerawat? blh bg tau harga saya berminat nk beli....

Aleeya Zailan said...

hi..

foundation almay tu rm180.. kryolan tak bole pakai slalu.. sbb dia wax type of foundation.. bole rosak muka nnt...

and dia sgt bagus bole cover cela2 di muka.. dan muka kite susah sgt nak bernafas bila pakai foundation tu. dats y only mekup artis je guna.. semua utk special occasian

i ada tinggal 2 je foundation almay tu.. warm kaler.. if u punye kulit cerah.. x sesuai :)

if berminat txt me ok.. 019-3838525

Anonymous said...

selalu sy pakai bedak compact revlon kaler honey beige agaknyer sesuai x kaler warm tu dgn kulit sy?

Aleeya Zailan said...

not sure laa... how about u send me gambar u.. ?