FOLLOW Aleeya's Touch!

Aleeya's Touch "Help me I need a MAKEOVER Competition SEASON 1

18 January 2010

Vitamins that are good for your health - SELENIUM

Of course all vitamins are good for health right? But Vit A, Vit B, Vit C all caters for different things!... i am here to help you guys.

oh yer.. kawan saya buat permintaan untuk menulis blog kali ini dalam  bahasa melayu... so mari kite mulakan perbincangan hari ini dengan VITAMIN! 

Soalan daripada Salmie from Perak: Aleeya mcm mana nak jaga rambut? rambut aku rosak laa dan aku nak jaga rambut betul2 kali ni lepas gunting"

Aleeya menjawab:

Ok Salmie,

sekarang saya akan mulakan dengan SELENIUM. 

Apa itu Selenium?
Selenium bole didapati didalam makanan laut, daging, oats, beras perang dan kacang brazil.

Apakah fungsi selenium pada rambut kite?
seperti yang diatas, selenium bole terdapat didalam daging, makanan laut dan sebagainya, kesemua itu ialah makan yang tinggi dengan khasiat protein. rambut juga memerlukan protein kerana rambut kite kesemuanya protein!

Jumlah pengambilan harian yg disyorkan?
Jumlah yang disyorkan oleh para saintis ialah 70mcg untuk lelaki, dan 55mcg untuk wanita. Walaubaigaimanapun jumlah had maksima untuk pengambilan selenium ialah tidak melebihi 600mcg sehari.
Jika pengambilan selenium melebihi had bole menyebabkan muntah, rambut gugur, nafas berbau, tekanan perasaan, masalah kuku dan sebagainya.


ok lah salmi... susah sangat nak explain dalam bahasa melayu mcm ni.. sebab kawan mu ini tidak pandai mengatur ayat yg betul dlm bahasa melayu ala2 buat karangan ni.. FAIL terus.. semuaorg sudah ku contact utk bertanyakan satu2 maksud perkataan diatas utk di translatekan ke bahasa melayu... hehehe

meh kite cerita secara pengetahuan am  sahaja ok? x payah ala2 essay writting yg saya plan nak buat tu yer?

ok lah mcm nih...


rambut kite ni kaya denan protein je semua.. hidup rambut mesti nak protein.. so kalau nak rambut cantik amalkan laah diet yg kaya dengan protein such as diet ikan. daging (jgn terlebih nnt uric acid tinggi bole sebabkan darah tinggi)

selain daripada membatu mencantik dan melebatkan rambut, selenium juga baik untuk protect kite daripada cancer, jantung, free radical damage and etc!

SELENIUM IS GOOD FOR OUR HEALTH BUT DONT TAKE TOO MUCH! ALWAYS FOLLOW THE STATED DOSAGE! 

ambil dalam dos yg disyorkan sahaja yer..

meminum air suam, mineral, spring water banyak2 ataupon 8 gelas sehari dapat juga membantu pertumbuhan rambut..
nak rambut cantik lagi? kite guna PETUA pula yer? tapi PETUA ini sure ramai yg dah tau kan?

DAUN BUNGA RAYA: ramas2 daun bunga raya didlm air suam2 kuku (jangan terlalu panas) air sejuk pon tak apa. biar rasa fresh je kepala masa treatment daun bunga raya tu. bila dah diramas2 dan air sudah sedikit berlendir, bole laaa apply dikepala dan balut dgn towel or showercap utk sejam dua atau lama pon bagus.

SANTAN KELAPA: iyer santan kelapa tu... banyak lemakk tu.. bagus untuk rambut... bole membantu menghitamkan dan melebatkan rambut dan juga pada masa yang sama menguatkan rambut anda... iyer baunye kureng enak laa kan kalau letak kat rambut lama2... tapi nak cantik kan? sabar sikit yer?

ALOEVERA: haaa ramas2 kan aloevera tu  kat kulit kepala dan biarkan sejam dua sama je application dia mcm treatment daun bunga raya tu...

PANTANG LARANG UNTUK RAMBUT: jangan basuh rambut dengan air panas kerana ini bole menyebabkan folicle rambut terbuka dan senang untuk rambut gugur.
TUNGGU UPDATE UNTUK VITAMINS A,B,C,D, dan E! tunggu yerr!! stay tune wink wink!     

1 comment:

shaz said...

Kebaikan Selenium Opti E Plus:
-Sebagai antioksidan yang kuat
-Terbukti sebagai satu agen untuk melawan sesetengah jenis kanser
-Untuk melanbatkan penyakit yang berpunca dari virus malah melambatkan penularan penyakit HIV/AIDS
-Meningkatkan bilangan dan kuantiti sperma
-Membantu mengekalkan kesihatan rambut, kulit dan mata
-Membantu dalam menjaga fungsi kelenjar Thyroid

http://usahawanhovid.com/opti-e-plus